kerlek.blogg.se

tidsresan

Kategori: Allmänt


Tidsresan
I morgon  har vi år 2100, tjugoetthundra eller tjugoettnollnoll.
Tiden går, jag tykker inte det är längesen det var år 2000 och vad det har hänt mykket sen dess, inte minst stavningsförenklingen.
Alla bokstäver uttalas som dom låter och alla sj-jud stavas sj och alla tj-jud stavas tj. Uttalen jörs som det stavas och stavas som det uttalas. Ståkkholmsregionen får dominans eftersom det är över tre millioner männisjor där.
Meningen är att alla ska kunna läsa åkk förstå direkt vad som är skrivet. Till eksempel skrevs det tidigare genom, för kromosomuppsättningen, men nu stavas det jenåm, eller presis som det låter. Ett exempel på hur svårt det var att stava förr när Jätti stavades Gertie, endast en bokstav var rätt.
Bokstäverna C, Q, W, X åkk Z används inte.
Mykket av denna förenklad stavning har bidragit till att dom flesta som har haft svårt för att stava och läsa har kommit in i sammhället och har kunnat få befattningar som bara var en drömm för några år sen.
Det kansje bästa är att det är så mykket lättare för nybörjare att lära från början. En grupp är invandrare som har fått det betydligt lättare att lära in. En stor nakkdel har varit för språkforskare som tjämpade emot länge, men den största svårigheten var nog med dom som var duktiga på stavning och läsning, att få dom att förstå hur mykket bättre allt skulle bli i framtiden. Nu förs knappast någon diskusjon längre, endast språkforskare har svårt för att glömma den gammla stavningen.

underbara ellos mail

Kategori: Allmänt

Hej käre Tage!
Ikväll besökte jag din blogg för första gången och blev alldeles Tagen!
Det är fint att läsa dina berättelser, dom fick mig att le och även skratta högt för jag kände igen dig så väl i texten.
Nu har du en ny trogen läsare som hoppas på många fler kloka ord och livsberättelser från både förr och nu.
Har du verkligen hunnit fylla 82? Det tror jag inte på! Du är mer medveten än de flesta i min ålder på vad som händer
runt omkring oss. Bara att du använder det omdebatterade ordet hen fick mig att le, om ändå fler var som du Tage!
Men nej det ska bråkas och förolämpas om något så positivt som en språkutveckling i rätt riktning.
Imorgon är det julafton och jag vet vad du tycker om det. Men mitt i all galenskap så kan man glädja sig åt det positiva,
få familjen samlad och ägna dagen åt ätande! Apropå mat så har jag de senaste åren varit vegetarian och har aldrig mått bättre,
både till kropp och själ. I våras tog jag kandidatexamen i design för hållbar utveckling, så jag är rejält insatt i ämnet nu!
Förresten, så använder jag inte den här e-postadressen längre, så det var en slump att jag såg ditt mejl ikväll. Använd hellre
[email protected] fortsättningsvis.

Kram på dig gamle vän och god jul!
Eleonora

sesilia

Kategori: Allmänt

Jag vill så ohemskt gärna att du tar huvudanvaret för katterna från och med nu, Jag älskar dom inte längre. I så fall skulle jag kunna tänka mig andra katter, men jag lover inget så behöver jag inte ta något ansvar heller om det skulle dyka upp några nya. Samtidigt vill jag att du inte släpper in dom i min lägenhet för dom springer runt på bord och diskbänk och letar efter mat och så bajsar dom inne nu. Du fick torrfodret så jag ger dom ingen mat, jag har lite burkmat om du vill ha det så blir det bra.
Tur att dom inte kan få några kattbarn för då hade man varit uppbunden av dom livet ut, Alltså katternas livslängd..
När du läser detta så kan du väl   tageschill@yahoo,se   till  mig.
En skön och njutbar helg och ett njutbart nytt år

fortsättning på lilla jag

Kategori: Allmänt

Jag tror att jag gått dit kanske 30 gånger och då ville dom visa sin uppskattning genom att ge mig en påse karameller. Den besvikelsen har jag svårt för att glömma.
Kanske ändå värre när erik och jag skulle gå samma sträcka tillsammans, han sa att tågen brukade gå där, men det kan dom väl inte för här finns inga spår, sa jag, jo dom klarar det sa han och så visslade som om det var ett tåg i antågande och jag trodden på honom till sist och jag blev så rädd så jag började gråta och då tror jag att han hade nått sitt mål.

Lilla jag

Kategori: Allmänt

Den 25 september 1930 hände mycket den dagen, först hackade dom upp alla potatisen och körde in dom och lite senare så blåste vagnboden iväg och sist men inte minst så föddes lille jag ,totten.
Mina första och starkaste minen var nog när min broder göte var född och nästan ett år, han föddes 1933. Alltså sommaren 1934 då jag skulle fylla 4. Mossan jobbade så mycket som hon kunde för det var så mycket att göra för far låg ute hela veckorna och jobbade på sågverk och lite senare på byggen och då var det ibland för långt att cyckla hem så dom låg över hela veckorna på samma bygge.
Jag tror att mor hade damp eller något liknande för hon kunde inte vara stilla och trivdes absolut inte att gå inne och sköta barn, hon ville lita på mig så hon undervisad mig hur jag skulle sköta honom, han fick inte skrika och jag fick inte lämna honom.
Jag minns som igår hur svårt det var för mig, för naturligtvis så skrek han trotts att jag gjorde allt för att trösta så att han inte skulle skrika så skrek han ändå.
När sen mor kom in så frågade hon naturligtvis om han hade skrikit, jag kunde inte säga att han hade skrikit för då hade jag inte skött mig, kände jag, så jag ljög och fick så dålig samvete för det så jag känner fortfarande den känslan.
Jag minns också hur otroligt drygt det var mellan perioderna som mor var inne, jag tittade kanske tusen gånger på klockan för jag visste när båda visarna var uppe så skulle mor komma in och laga mat och vara inne en stund.
Den obeskrivliga ångesten som jag hade då kan jämföras med den som jag hade när jag var som sämst, 1989 - 1992. Jag har lite svårt för att minnas ångesten 89-92 men jag minns så mycket bättre den jag hade som liten och jag kan känna igen den än idag. Tänk vad viktigt med att sköta dom små barnen för det kommer att följa dom genom hela livet.
Först nu efter 70 och efter det jag gick igenom psykoanalysen så kan jag acceptera och älska mig själv och tycka att det var synd att dom kunde behandla den lille söte och snälle ungen jag så illa, ja justs så känner jag det nu.
En rolig händelse minns jag väl, göte var nog inte född då. Jag ville inte bajsa för det gjorde så ont i skjärten och då kom jag på att sätta mig på en sten vid källarstukarn och där satt jag och försökte stoppa så att bajset inte skulle komma ut och så satt jag där till någon kom och tog hand om mig och bajset, jag minns när mor kom och fixade det, hon blev inte arg och det tyckte jag var konstigt, jag uppskattar henne mycket för det, än idag.
Det är rätt egendomligt för vissa saker etsar sig fast lite mer än andra. Jag var på övervångien och såg ut genom fönstret och där såg jag att svea lekte med en mämnårig flicka och då tänkte jag att henne skulle jag nog kunna gifta mig med. Jag älskade min syser svea och jag älskade allt som fanns runt henne.
En annan händelse var när jag lärt mig hitta genom skogen till vår granne och jag fick gå dit hur många gånger som helst med posten, för postmästare cycklade och körde inte längre.

olika uppväxt

Kategori: Allmänt


Rätt egendomligt att jag inte hört eller förstått vad allice varit med om i sin uppväxt. Hon har först nu berättat hur fint hon hade det hos vår farfar och farmor och hur älskad hon var i sin uppväxt men också hur hårt hon tog det när dom gick bort och hur svårt det var att komma tillbaka till våra föräldrar. Hon har berättat hur utstött hon blev av sin syster svea och hur vår mor arbetade och inte kunde eller hann visa ömhet och kärlek, varken mot henne eller mot oss, för att inte tala om far som inte hade någon skyldighet att bry sig om barn för det ansågs vara ett fruntimmergöre och då hade man ansetts för att vara ett fruntimmer, som man sa på den tiden.
Det egondomligaste i detta tycker jag är att hon har haft så fin kärlek till sina barn och uppfostrat dom så fint, alla har blivit så lyckade som man över huvud taget kan begära. Efter vad hon sagt så fick hon inte mycket hjälp av sin dåvarande man och hon har inte mycket över för honom.
Min syster svea minns jag så väl att hon gjode allt för mig och tog hand om mig så väl som om hon varit mamma till mig. Synd att hon blandade in sig i för detta russelianarna. Det gick aldrig att tala med henne om något för då gled hon alltid in på religionen så därför så undvek jag henne och nu är hon borta sen lite mer än ett år

fortsättning på lärdom

Kategori: Allmänt


Med tiden blir det en tillvänjning och sen bryr man sig inte och ingen sätter värde på det då. Endast dom som upplevt 30 och 40 talet kommer sätta värde då hur bra det blivit och det blir vår uppgift att förmedla det så att dom också kan sätta värde på det och njuta som jag gör nu, för jag har en viss benägenhet att ta ut allt i förskott så jag njuter just nu i fulla muggar av allt som komma skall.
Jag ska njuta av att komma in till preem nu, dom öppnar inte förrän kl 8 idag. juldagen
Nu har jag suttit här i över en timma så nu får det räcka för i förmiddag

fortsättning på lärdom

Kategori: Allmänt


Allice har vid några tillfällen tagit upp, att jag köpte gården för billigt och hon nämde att hon inte fick med någon av dom andra syskonen till att processa mot mig. Jag tror inte att någon av dom skulle velat gå mot mig, men hon var som sagt så ensam i det fallet.
Jag har bestämt att vi tre som är kvar i livet nu ska hålla ihop den sista tiden och det tycker dom också. Erik är arg på mig nu förstås.
Allice tillhör dom som jag helst vill hålla mig från, man får ta i, vår kemi passar inte alls, hon behöver inte vara någon sämre människa för den skull, vi är olika och det måste man acceptera.
Jag vill än då hjälpa henne så mycket jag kan så att hon trivs i sin svåra situation med dålig syn och alla tänkbara sjukdomar.
Inte mer än 30 år att leva sa jag, men det kan vara fel för det forskas mer än någon gång tidigare och det går fortare och fortare och dom kan bota och byta det mesta på gamla kroppar så det skulle inte vara omöjlig att jag får uppleva min 170årsdag d v s år 2100 tjugoetthundra, är man frisk och klarare i huvudet än jag är nu så skulle det vara mycket intressant, för då tror jag att ENERGIKATALYSATORN har slagit igenom helt och att alla hus uppvärms med e-caten, alla bilar, båtar, flygplan, farkoster och mycket mycket annat går på den. Jag vill inte missa det så därför så vill jag vara med så länge som möjligt. Hur skulle man se ut vid en så hög ålder när man ser ut som jag vid 82.
Jo, jag vet vid den tiden så kan man nog opperera sig på så sätt att man skala huden och sätter på embryonalt odlad hud och man blir som ny på nytt, näsa och öron kommer att växa lite än då, men det får omgivningen stå ut med.
Tänk dig att det inte kostar dig något, mer än slitaget, att köra hit eller till stockholm eller till norrland för den delen. Ock vad billigt och enkelt med flyg, ingen mellansandning och mycket kortare restid, planen skulle kunna gå hur fort som hels, inget lättantänkligt bränsle som kanske väger 15000 kg, Bränslet till e-caten väger kanske högst ett hekto och så en million gånger större kraft. Alla får det bra särskilt dom fattiga.

Lärdom

Kategori: Allmänt

Jag har lärt mig mycket av, Det Okända, där andarna förmedlar att vi ska ta vara på alla fördelar i detta livet och ha så roligt och trevligt som möjligt, det kan man genom att försöka umgås med människor som man känner att kemin stämmer och att undvika dom andra. Ibland så måste man ändå vara i närheten av någon av den sorten, som på jobbet har jag en tjej som inte jag vill vara i närheten mer än absolut nödvändigt, men det måste man vid sådana tillfälle och det går och måste gå och det går bra, man får väga orden innan man släper i väg dom. Det är mycket ovanligt att jag möter någon sådan som väl är. Det är precis tvärt om för allice för henne är det sällan att det är någon som passa, så hon måste ha det väldigt jobbigt. Det är sällan som hon har någon som hon trivs med av hemtjänst, bara någon av tjejerna vad jag förstår, däremot går det bättre med killarna.
Allice och jag har aldrig gått ihop. Svea älskade jag mycket för hon var så snäll och hjälpte mig med så mycket så henne har jag nog mycket att tacka för att jag är så lycklig och älskar mina barn så mycket och har älskat mina före dettingar, sen att jag inte kunde få behålla dom kan ha berott på mycket bl a att jag slutade vara en männniska och i stället blev en inåtvänd ångestsjuk varelse som man inte kan begöra att någon ska stå ut med någon längre tid.
I det okända, tillsammans med min psykoanalys av mig själv, så har jag lärt mig att man ska förlåta och glömma om man vill ha ett lyckligt slut på livet. Det kan kanske ses som egoistiskt att man glider fram där man inte ska skadas men om man är en överkänslig individ och vill ha det bra så är det ett alernativ. Jag kanske inte lever om ynka 30 år och då är det så viktigt att det är så fint som möjligt den sista lilla stunden på planeten tellus.

Demoner

Kategori: Allmänt


Det var  den 23 okt 2012 som jag varit hos allice min syster och gjort en stor omelett som blev god och lyckad, Efter det så skulle jag se på, det okända där, för jag hann inte hem tills det skulle börja, När jag sett knaappt hälften så kom airon.min systerdotter, in och sa att hon ville inte att jag skulle se mer på det programmet därför att det drog in demoner in i huset. Jag hade svårt för att förstå vad hon menade men jag var ju inte hemma hos mig så jag kunde inte bestämma när det inte var i mitt hus så jag la rumpan mellan benen och åka hem, Det var lite kvar av programmet så jag såg det där.

Energikatalysatorn

Kategori: Allmänt

Jag vill påminna dom som inte vet eller har glömt att:
idag mellan kl 16,20  - 17,20 på svt kanal 2, så kommer det bl a att diskuteras om ENERGIKATALYSATORN.
Det är den största uppfinning genom tiderna och den kommer att förändra världen och för alla månniskor på denna jord.
Om du vill så kan du informeras i förväg med att klicka på denna länk och läsa. http://blogg.vk.se/riskmanagement/etikett/gratis+energi

Våra val

Kategori: Allmänt

Kan vi göra olika val.
Jae. Både ja och nej. En del kan göra dom flesta val medan det finns andra som inte har mycket dom kan välja på.
För min egen del så minskas valmöjligheten när jag har ångest och ju mer ångest jag har destu  mindre blir valmöjligheten. 
Den som är ung, rik, frisk och mycket begåvad har stora möjligheter att välja, har hen ett treligt sätt och kanske ser bra ut så ökar möjligheten att kunna välja en lämplig partner också. Men hur är det med den som är sjuk och fattig. Svaraet säger sig själv.
Jag är 82 år och frisk och tycker livet är kul. Det finns fördelar med att vara äldre också.
Jag jobbar på Preem och då lär jag känna många både kunder och personal. Om det är någon som visar sig trevlig och vill gärna tala med mig då vet jag att det inte beror på att jag ser bra ut, för jag jobbar med att hålla iordning och då kan man inte ha dom finaste kläderna och då är man långtifrån vacker. Jag vet att det är äkta känslor om det är någon som visar sin åmhet mot mig och det känns skönt. När man var i tjugoårsåldern fick man hela tiden vara på sin vakt och tänka om vänlighet och omtanke var ärligt menat.
Så visst är det finnt att vara gammal och det ser ut till att bli bara bättre och bättre.
Hur ska det sluta?
 
 

Vilda fantasier

Kategori: Allmänt

Kolla på vetandet värld, på svt 2 nästa gång kanske d 20 dec.
Det hanlar om Andre Rosses uppfinning,  energikatalysatorn.
Den kommer att revulotionera världen. Det är kall fusion en förening mellan nickel och vätgas under tryck och man får ut ofattbart mycket energi av det. Av ett gram nickel alltså ettusendles kilo får man ut lika mycket energi som av ca 6 kvm olja. Och då ska ni veta att det är ren energi, restprodukten blir tungt koppar. Det bästa med allt är att det inte kostar något eller försumbart, kanske 40 öre milen med bilen
Detta måste bli räddningen för moder jord, Om inget görs så kommer jorden att öka uppvärmning med 4 gr det närmast halvseklet och så länge det finns olja så förbrukas det och då kommer det att bli betydligt varmare än dom 4 gr. Tack vara ekanen så kan vi, inte bara minska utsläppen, utan helt upphöra med den.
För jag tror att den kommer att användas i allt som behöver energi: båter, bilar flygplan bl a
För att inte tala om till all värma och det är nog där vi får se dom första maskineerna som  produsera värme, det är först när vi behöver el som det fordras omvandling.
Eftersom det blir så billig energi så kan man faktiskt slösa mycket.
Man skulle kunna tänka sig att utnyttja uttjänskt gruvor och bygga enkla och billiga bostäder där och man ska kunna odla där.
I stället för som nu med vår korta växtperiod på ca 3 mån har vi 12 månader och vi kan reglera allt där, ljus, temperatur, fukthalt och utan vindar och utan farliga rovdjur. Vi kan förhindra ogräs av alla de slag. Gräsmattorna kan bli dom vackraste man sett.
Ändå roliare blir det kanske med odlingen att alla de slag. Vi kan alltid ha färskpotatis och kanske ändå bättre tomater som blir godare ju mer ljus dom får. Vi kan lätt ordna med simbasänger  löparesträckor och med palmer och andra vackra träd och växter som inte tål minussssgrader.
Det är endast fantasin som sätter gränser
 

Skenande bil

Kategori: Allmänt

I stället för att ligga och försöka sova så kan jag lika väl skriva om det som hänt i går torsdag.
När jag kom hem som vanligt så stannade jag bilen och la i ettans växel, för jag vill inte dra åt handbromsen för den fasnar lätt och så slits bromssbanden  upp, och så hoppade jag ur bilen och låste upp dörren men då tänkte jag på att jag skulle kanske kolla om det har kommit någon post, jag tog god tid på mig, och sen så gick jag ner mot postlådan, men när jag kommit ungiför halvvägs så kommer bilen mot mig. Jag blev en aning förvånad men jag öppnade bildörren och försökte stoppa den men det var inte så lätt för det var både halt och trångt, men strax innan den kom till den stora stubben så lyckades jag få stopp
Jag har aldrig trott att det skulle vara så svårt att få stopp på en skenande bil
Nu har jag förklaringen till varför bilen var flyttad ungiför en meter natten innan

Samlevnad

Kategori: Allmänt

Varför har vi inte samlevnad på programmet i skolorna. Jag tycker att det är det vikktigaste ämnet så därför borde det börja undervisas i första årskursen.
Tänk bara om man väljer fel livspartner och då börja tänka på om vi passar ihop och upptäcker att det fattas mycket och ska börja söka något nytt. Har man kanske till och med skaffat barn och ordnat det med en trevlig livsmiljö om krin sig hur svårt blir det inte då för alla parter, inte minst för barnen om det nu finns det. 
Jag har lite erfarenhet eftersom jag har varit  med om två skilsmässor. För en gångs skull så var jag förståndig, jag bestämde mig för att inte blanda in någon ny i mittkänsloliv förrän jag var fri från tidigare partnern. Och närjag var fri att jag inte blandade in någon som var gift eller hade bestämt med någon
I mina äktenskap hade jag flera tillfällen att byta och som jag såg det då till en bättre parner.
Jag minns när en kompis till mig ville att vi skulle på på oleo och dansa och jag dansade med en tjej som jag kände, hon blev så glad att hon kramade  mig och kysste  mig mitt på munnen. och så vacker som hon var med fina kläder och den dämpade belysningen. Men då tänkte jag som så, får jag bejaka dessa känslor eller hur gör man. Då tänkte jag , vad händer om jag bejakar dom sköna känslorna och låter allt bli som det vill. Det var inte svårt att förstå att det skulle bli skilssmässa och uppbrott i allt och inte nog med det. Dom sköna förälskelsekänslorna skulle få mycket stryk vid skillsmässan och dom skulle skadas och troligast utplånas. Allt sådant och lite till skulle kunna ingå i samlevnadsundervisningen. Annars är det lätt till att man vill förnya sin förälsälse så snart man känner en viss avmattning.
Det kan vara lätt till att fastna för något så enkelt som att hen hade fina kläder, vacker hudfärg, dansade bra eller såg vacker ut.
Allt sådant har ju maginell betydelse i jämförelse med hur man tycker att kemin stämmer, eller hur man trivs tillsammans.